Do góry

Promienniki ciepła w przedsiębiorstwie. Restauracje, hale produkcyjne i hotele. Gdzie warto je zastosować?

Promiennik ciepła to bardzo ciekawe urządzenie, które wykorzystuje promieniowanie podczerwone do tego, aby ogrzać wszystkie obiekty w swoim zasięgu. Podobnie działa słońce, które ogrzewa naszą planetę właśnie za pomocą promieni IR.

Niezwykle ciekawą rzeczą jest sposób w jaki działa promieniowanie podczerwone. Jest to innowacyjne rozwiązanie do ogrzewania, ponieważ promienniki elektryczne nie podgrzewają powietrza w pomieszczeniu czy otoczeniu. Ogrzewają one tylko konkretne elementy w swoim zasięgu. Fenomen tego rozwiązania daje możliwość ogrzewania z maksymalną siłą, która daje komfort cieplny już po kilku sekundach od włączenia promienników.

To jednak nie wszystko. Dzięki temu, że promienniki nie ogrzewają powietrza, a jedynie wszystko to, co jest w ich zasięgu, można bez żadnych obaw stosować ten system ogrzewania w przeciągach, ogromnych halach oraz, co najlepsze, na zewnątrz.

Powyższe zalety to nadal nie wszystko. Kolejną ogromną przewagą nad konwencjonalnymi sposobami ogrzewania domów, restauracji, hoteli, kościołów czy hal przemysłowych jest utrata ciepła, a w zasadzie jej brak. Przez fakt, że tradycyjne ogrzewanie typu c.o., które ogrzewa powietrze, w większości miejsc duże straty ciepła są nieuniknione. W przypadku zastosowania ogrzewania IR taki problem praktycznie nie istnieje.

Promiennik ciepła w hotelu – gdzie i dlaczego warto je zamontować?

ogrzewanie tarasu promiennikami

Promienniki ciepła są jednym z najlepszych rozwiązań w hotelach, zwłaszcza w tych dużych. Oczywiście promienniki ciepła nie sprawdzą się tutaj jako główne źródło ciepła, ponieważ zimą pomieszczenie musi być ogrzewane, jednak w formie dodatkowego systemu grzewczego sprawdzają się idealnie.

Promienniki pozwolą bezpośrednio podnieść komfort Twoich gości w hotelu. Sprawdzą się one idealnie na hotelowych tarasach oraz w restauracji. Dzięki nim Twoi goście nawet w jesienne i zimowe poranki oraz wieczory będą mogli zakosztować posiłku na zewnątrz, a jest to szczególnie ważne, jeśli Twój hotel jest usytuowany w górach lub w niedalekim sąsiedztwie morza.

Dlaczego takie detale są niezwykle ważne? Ponieważ pomagają zapamiętać dane miejsce, a to bezpośrednio przełoży się na większą liczbę gości w przyszłości. Oczywiście tylko pozytywne doznania wpłyną na gości w taki sposób. Promiennik ciepła może być dla kogoś jak świeży ręcznik w pokoju, miła obsługa hotelowa czy smaczne posiłki. Jest to kolejna cegiełka, która sprawi, że coraz więcej gości z polecenia trafi do Twojego hotelu.


Promienniki ciepła do restauracji – wady i zalety ogrzewania IR w knajpie

sopo molo promienniki

Trudno jest pisać o wadach czegoś, co praktycznie ich nie ma. Jedyną wadą promienników ciepła, może być cena, która jednak jest także zaletą. Oryginalne promienniki podczerwieni, które proponujemy naszym klientom, działają przez długie lata. Kupno nawet 10 sztuk to wydatek nieprzekraczający 10 tysięcy złotych. Jest to koszt wykonania ogrzewania c.o. dla małego budynku po najniższych kosztach i z najgorszych materiałów.


W przypadku promienników zyskujesz brak strat ciepła, komfort cieplny w kilka sekund od włączenia, brak obowiązku ciągłego ogrzewania pomieszczenia, tak aby utrzymać komfort cieplny, a co za tym idzie zdecydowaną redukcję kosztów. Kolejną sprawą jest wygoda. Promiennik włącza się jednym przyciskiem. Nie trzeba rozpalać ani pilnować, czy w piecu ma się co palić. Dodatkowo promienniki podczerwieni można wykorzystać na zewnątrz, ogrzewając ogródki restauracyjne, które cieszą się ogromną popularnością i często są powodem wyboru restauracji. Jeśli zapewnisz klientom komfortowe warunki w ogrodzie nawet zimą, to w połączeniu z dobrym posiłkiem Twoja restauracja szybko stanie się najpopularniejsza w całym mieście.

Przemysłowe promienniki ciepła – dlaczego warto je stosować?

Strefowe ogrzewanie hali produkcyjnej wytwarzającej szkło

Zastosowanie promienników podczerwieni w przemyśle ma jeszcze więcej zalet i korzyści, niż wybieranie ich do hoteli i restauracji. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na specyfikę i budowę hal przemysłowych. Są to duże budynki, często bardzo wysokie i bez docieplenia. Dodatkowo mamy tutaj sytuację ogromnej otwartej przestrzeni bez widocznych podziałów na mniejsze pomieszczenia. Uwieńczeniem tego wszystkiego jest sporo bram i drzwi, które dodatkowo powodują częste przeciągi. Efektem tego wszystkiego jest wiecznie wyziębiona hala, którą trudno ogrzać w zadowalającym stopniu.


Sprawa dodatkowo komplikuje się przez fakt, że wiele hal jest w dużym stopniu zautomatyzowana. Oznacza to, że na dużej powierzchni znajduje się tylko kilku pracowników zajmujących się obsługą i pielęgnacją zautomatyzowanego systemu produkcji. To sprawia, że instalowanie nagrzewnic, a tym bardziej tradycyjnego ogrzewania c.o., mija się z celem.

Na pomoc przychodzi nam ogrzewanie IR. Za pomocą promienników ciepła możesz ogrzać tylko stanowiska pracy, bez konieczności ogrzewania całej hali. Dodatkowo żadne przeciągi czy nieocieplona hala nie wpłyną na wydajność promienników. Ponad to promienniki zagwarantują komfort cieplny Twoim pracownikom w kilka sekund po włączeniu.