Do góry

Ogrzewanie ogródków gastronomicznych

Ogródki gastronomiczne kojarzą się z ciepłą wiosną i upalnym latem. W tym czasie restauracje przechodzą prawdziwe oblężenie. Polacy i zagraniczni turyści cieszą się posiłkami poza lokalem. Teraz można zaoferować im ten komfortowy i atrakcyjny sposób spędzania czasu również podczas chłodniejszych dni, wieczorów, a także jesienią oraz zimą.

Rozwiązaniem wszelkich problemów, związanych z niską temperaturą otoczenia są promienniki podczerwieni. Te innowacyjne urządzenia nie tylko pozwalają ograniczyć koszty związane z ogrzewaniem. To również fantastyczny sposób na przyciągnięcie klientów do lokalu. Konsumenci cenią sobie restauracje, które posiadają ogródki gastronomiczne. Daje im to możliwość wyboru: mogą spożyć posiłek w lokalu lub na świeżym powietrzu. Problem pojawia się jednak wraz ze zmieniającą się aurą. Promienniki ciepła pozwalają ogrzać ogródek tak, aby przebywający w nim klienci poczuli się komfortowo.

Ogrzewanie lokali kojarzy się często z dużymi nakładami finansowymi. Jak kosztowne może być więc podnoszenie temperatury w ogródku? Okazuje się, że to niezwykle korzystna inwestycja. Koszt korzystania przez godzinę z reflektora ciepła o mocy 2kW to zaledwie 90 gr. Zakup urządzeń szybko zwróci się zyskami, pod postacią zwiększonego zainteresowania klientów ofertą lokalu. Promienniki elektryczne sprawią, że będą oni pozytywnie kojarzyć restaurację i chętniej do niej wracać o każdej porze roku.

Najczęściej wybierane promienniki do ogrzewania ogródków gastronomicznych

Wielu restauratorów do ogrzewania swoich ogródków, wykorzystuje gazowe parasole grzewcze. Promienniki ciepła to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Dlaczego?

Po pierwsze, są niezwykle bezpieczne w użytkowaniu. Nie mamy bowiem do czynienia z ogniem. Po drugie, są bezwonne, co podnosi komfort przebywania w ogródku. Po trzecie, generują niższe koszty eksploatacyjne. Po czwarte, są bardziej wydajne od parasoli grzewczych. Po piąte, promienniki ciepła zajmują zdecydowanie mniej miejsca, niż parasole grzewcze.

Wykorzystując promienniki podczerwieni nie ogrzewa się zimnego powietrza. Ciepło odczuwalne jest natychmiast po uruchomieniu. Urządzenia te działają podobnie do promieni słonecznych. Ich zastosowanie z pewnością zatrzyma klientów przy stoliku na dłużej, co z pewnością przełoży się na większe zyski restauracji.

Jeśli interesuje Cię zastosowanie promienników w Twoim ogródku gastronomicznym, koniecznie skontaktuj się z naszą firmą. Irsystem przygotuje dla Ciebie kompletny projekt rozmieszczenia lamp, a następnie zajmie się ich szybkim i bezproblemowym montażem. W ofercie poza reflektorami ciepła montowanymi na stałe, posiadamy również promienniki przenośne.


Promiennikowe ogrzewanie ogródka gastronomicznego

Promiennikowe ogrzewanie ogródka gastronomicznego


Zadaszony pergolą ogródek gastronomiczny w restauracji korzystający z promiennikowego ogrzewania. Powierzchnia, jaką należało ogrzać to 125m2. Zastosowane zostały promienniki z wbudowanym sterowaniem za pomocą pilota w ilości 9szt. Model TERM2000 Color RACC200V z emiterami LOW GLARE.


Ogrzewanie ogródka gastronomicznego molo Sopot

Ogrzewanie ogródka gastronomicznego molo Sopot


Prezentujemy realizację ogrzewania ogródka gastronomicznego w restauracji znajdującej się na molo w Sopocie. Morska bryza może spowodować poczucie chłodu, który dzięki promiennikom będzie znacznie mniej dokuczliwy. Zastosowany model to TERM2000 ALU IP67 o mocy 2kW w ilości 8szt.


Promienniki w ogródku gastronomicznym Kraków

Promienniki w ogródku gastronomicznym Kraków


Inwestor zgłosił się do naszej firmy w celu dobrania odpowiedniej ilości promienników do ogródka gastronomicznego. Dodatkowym wymogiem było, aby promiennik podsiał niezależne oświetlenie. Po oględzinach i konsultacjach zaproponowaliśmy produkcję na zamówienie promiennika TERM2000 Prestige z wbudowanym oświetleniem w wyznaczonym przez klienta kolorze RAL. Ilość promienników 12szt o mocy 2kW każdy.